Kvinna med rullator.
Foto: Anders Wiklund/TT

Stöd till äldre i Eskilstuna föll bort

2:28 min

Flera saknade plötsligt delar av sin hemtjänst när ett planeringsverktyg skulle bytas ut. Hade glömts bort på grund av hög arbetsbelastning.

En intern rapport pekar nu på brister i samband med att det nya planeringsverktyget Kompanion infördes i hemtjänsten. Systemet används för att planera alla äldres insatser.

När det nya systemet togs i bruk fick schemaläggarna dubbelarbeta i två olika system, utan att extra resurser tillfördes till verksamheterna. 

Situationen var särskilt ansträngd på vissa delar av hemtjänsten. Vid en av dem upptäckte personalen att en brukare plötsligt saknade en av sina insatser. Det visade sig att fler blivit av med delar av sin hemtjänst.

I rapporten kritiserar utredaren att man aldrig gjort en tydlig riskanalys när det nya systemet skulle införas.

– Det är olyckligt att insatser fallit bort. Vi drar lärdomar om att man måste resurssätta, riskbedöma och göra hela bedömningen klar innan man drar igång, säger Anna Werner, områdeschef för äldre på Eskilstuna kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista