Mattias Claesson
Mattias Claesson. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio

Landstingsråd inte orolig över stora pensionsskulder

1:51 min

Landstingets pensionsskuld är så stor att en konkurs skulle hota om skulden redovisades öppet .Men vice finanslandstingsråd Mattias Claesson (C) är inte orolig.

Det är försäkringsbolaget Skandia som i en ny rapport redovisar landstingens pensionsskulder till sina anställda och tidigare anställda. Bolaget hävdar att 21 av  landstingen, bland dem landstinget Sörmland, skulle hotas av konkurs om de här skulderna togs upp i balansräkningen i landstingens årsredovisningar. Enligt Skandia skulle soliditeten, den långsiktiga betalningsförmågan,  då vara så låg att konkurs skulle stå för dörren.

Enligt bolaget kan landstingen komma att  tvingas sälja fastigheter eller kraftigt höja skatten för att klara skulden och samtidigt klara framtidens sjukvård.

Mattias Claesson, centerpartist, vice ordförande i landstingsstyrelsen och fram till årsskifte vice finanslandstingsråd, bekräftar att om landstinget skulle tvingas ta upp skulden som enligt honom uppgår till drygt fyra miljarder, så skulle det vara bekymmersamt för då skulle landstingets soliditet hamna på minus fyra procent.

Men han är av olika skäl inte orolig. Dels för att det inte finns några indikationer på att den överenskommelsen som tillåter att pensionsskulden inte tas upp skulle rivas upp. 

Dels så har landstinget stora tillgångar i fastigheter och i övrigt en god ekonomi, säger han.

– Det finns ingen anledning vare sig för anställda att  oroa sig över sina pensioner eller för allmänheten att oroa sig över vårdens kvalitet, säger Mattias Claesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista