Jens Lotterberg är analytiker på arbetsförmedlingen
Jens Lotterberg, analytiker på arbetsförmedlingen har ägnat den senaste månaden åt den nya arbetsmarknadsprognosen Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio

Utredaren om prognosen: Arbetslösheten sjunker 2019

1:27 min

Arbetsförmedlingen räknar med 1200 fler nya jobb i Sörmland nästa år, enligt en prognos.

Arbetslösheten sjunker både i år och nästa år och i slutet av nästa år beräknas antalet arbetslösa uppgå till 11 900 personer.

Det motsvarar en relativ arbetslöshet på 8,4 procent. Snittet mellan april och september var 9,4 procent.

Den strukturella arbetslösheten riskerar att bli kvar på en hög nivå i länet, enligt arbetsförmedlingen. De med gymnasieutbildning eller eftergymnasial utbildning har större möjligheter att få jobb jämfört med de som saknar gymnasieutbildning.

40 procent av arbetsgivarna inom det privata näringslivet uppger att de upplevt brist på rätt kompetens i samband med rekrytering. Inom offentliga verksamheter har bristtalen nått oroande höga nivåer i länet, skriver arbetsförmedlingen i sin rapport. Det ökar riskerna för kvalitets- och kapacitetsbrister i flera verksamhetsområden.

Fortfarande har arbetsmarknaden stora utmaningar; kompetensbristen, utrikes föddas etablering på arbetsmarknaden och risken för ökad långtidsarbetslöshet.

Arbetsförmedlingen skriver att konjunkturen försvagas 2019 från en hög nivå med minskat bostadsbyggande, kommande räntehöjningar, minskat export och eventuellt mer återhållsamma hushåll. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista