Nafi Kaya, simhallen i Flen.
- Vi fick stänga under elavbrottet, säger Nafi Kaya vid simhallen i Flen. Foto: HENRIK WITT / TT & Per Thyrén/Sveriges Radio.

Nästan var femte elavbrott orsakas av avgrävda kablar

1:54 min

Antalet elavbrott på grund av avgrävda elkablar har i stort sett fyrdubblats de senaste tre åren enligt energiföretaget Vattenfall.

I Sörmland var 15,5 procent av alla elavbrott år 2016 orsakade av avgrävda kablar enligt Vattenfall. Året därpå hade andelen ökat till 18,5 procent, näst Västmanland den största ökningen i Mälardalen.

– Jag tycker att trenden är väldigt oroväckande, det går ganska kraftigt uppåt. Och samhällsfunktioner kan slås ut, vårdinrättningar, banker, telemaster och det ställer till det i samhället, säger Fredrik Persson, gruppchef på Vattenfall.

Det är stora kostnader som de här elavbrotten orsakar i hela landet. 400 miljoner kronor om året bara i reparationskostnader, enligt branschprojektet Grävallvar.

För ett år sen drabbades Flen av ett stort elavbrott då fyra kablar grävdes av på ett dygn, varav tre inom loppet av en timma. 5000 kunder drabbades den gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista