Länsstyrelsen drar tillbaka kritiken på Studsvik

Länsstyrelsen har ett direkt ansvar för att Studsviks grannar informeras om hur beredskapen ser ut vid en eventuell olycka. Det säger länsrådet Anders Granat. Bakgrunden är uttalanden i tisdags där länsstyrelsen gav Studsvik ansvaret för informationen.
Det var i en direktsändning i Radio Sörmland i tisdags som länsstyrelsens representant lade ansvaret på Studsvik då det gäller att hålla grannar informerade om aktuell beredskapsplan i händelse av en olycka med radioaktiva utsläpp. Det sedan grannar till Studsvik uttryckt en oro, dels för att de inte fått några jodtabletter i förebyggande syfte, dels för att de inte fått någon information om vad de ska göra vid en eventuell olycka. Men statens strålskyddsinstitut SSI var inte sena att rätta länsstyrelsen. SSI grundar sig här på räddningstjänstförordningen där länsstyrelsens ansvar är klart formulerat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".