Kritik mot avverkning på skärgårdsö

Sommarstugeägare i Oxelösund är kritiska till kommunen som, de menar, har förstört stora delar av Furön i Oxelösunds skärgård genom gallringar på ön. Men kommunen tillbakavisar kritiken och menar att allt är i sin ordning.

- Jag tycker att det är för bedrövligt. Det liknar ett kalhygge, säger Lena Corneliusson, som har sommarstuga i området.

En skogsmaskin har kört upp stora hjulspår i marken, utraderat flera skogsstigar och avverkat upp till en tredjedel av skogen på vissa områden.

- Man vill bara gråta när man ser det, att man förstört den vackar skärgårdsnaturen som var där, säger Jens Fredin, som också har sommarstuga i området.

Dessutom är en grupp från Skogssällskapet, som förde gallringarna på Furön åt kommunen tidigare i höst, ansvariga för en skogsbrand som bröt ut i och med att sällskapet eldade upp ris från avverkningen på en klipphäll. Det bidrog även till att klipphällen sprack upp.

Kurt Tengroth, fastighetschef i Oxelösunds kommun, säger att gallringens omfattning varit nödvändigt för att skogen på sikt ska må bra.

- Så här ser det ut efter en gallring och allt är i sin ordning.

Sommarstugeägarna säger att området är förstört?

- Den bedömningen gör inte vi.

Reporter Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".