Patrik Renfors ordförande i Vänsterpartiet i Sörmland.
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

V i Sörmland: Krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

2:36 min

En mörk dag i svensk politik och arbetarrörelsens historia. Det skriver Patrik Renfors ordförande Vänsterpartiet Sörmland i ett uttalande med anledning av att Liberalerna och Centern valt att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

– Vänsterpartiet har som praxis att lägga ner sin röst när vi inte ingår i regeringen eller har inflytande över budgeten, att rösta nej till detta är inte heller uteslutet. Om det inte går att hitta en kompromiss utan marknadshyror och slopade LAS-regler är det bättre med ett extraval, säger Patrik Renfors, ordförande i Vänsterpartiet i Sörmland. 

"Politiken står till höger om Reinfeldtregeringen"

Innan Liberalerna formellt hade röstat för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister skrev Patrik Renfors i ett uttalande att uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet bland annat innebär kraftigt sänkta skatter för de rikaste, lönedumpning, försämrad arbetsrätt och försämrad a-kassa.

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg menar att regeringsfrågan av allt att döma avgörs av Vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista