Sörmlands sparbank överklagar åklagarens beslut i Lindgren-affären

2:26 min

Sörmlands sparbank begär överprövning av åklagarens beslut i december att lägga ner förundersökningen mot den tidigare vd:n Joacim Lindgren. Det har bankens styrelse bestämd vid ett extra sammanträde.

Lindgren använde bankens pengar för privat lyxkonsumtion och anmäldes av banken sommaren 2016 och en polisutredning om grov trolöshet mot huvudman och grov förskingring inleddes.

Åklagaren lade ner utredningen bland annat eftersom banken hade en ekonomisk uppgörelse med honom, att det fanns brister i den interna kontrollen på banken och att det inte går att bevisa att banken lidit ekonomisk skada, men bankens ledning vill att åklagarens beslut överprövas.

– Vi anser inte att de här argumenten är juridiskt hållbara. Brister i interna regler och kontroll gör ju inte att en anställd kan göra vilka privata inköp som helst. Och förlikning utesluter inte att ett brott har begåtts. Ekonomisk brottslighet kan inte läkas i efterhand genom att personen i fråga blir påkommen och delvis vill göra rätt för sig, säger Birgitta Johansson-Hedberg, styrelseordförande för Sörmlands Sparbank.

Banken hävdar att Lindgren systematiskt och över mycket lång tid gjort privata inköp på bankens bekostnad.

P4 Sörmland försöker nå Joacim Lindgren för kommentarer!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista