Flytta patienten rätt – vårdpersonal i Trosa får utbildning

2:00 min

Alla omkring 250 anställda inom vård- och omsorg i Trosa kommun får nu en utbildning i hur man förflyttar utan att skada sig själv eller patienten.

Amanda Palmgren och Jonas Nilsson jobbar i samma hemtjänstteam i Trosa. De har jobbat i sju respektive fem år, men för Jonas är det första gången han får en utbildning i belastningsergonomi och förflyttning:

– Så det var lite på tiden. Vi har fått väldigt mycket bra tips som jag kommer att ha nytta av i arbetet, säger Jonas Nilsson.

Redan för ett och ett halvt år sedan föreslog arbets- och fysioterapeuter i Trosa kommun att anställda inom vård- och omsorg skulle få en
utbildning i ämnet.

Även arbetsmiljöverket såg att behovet fanns. Vid en inspektion av två särskilda boenden för äldre och hemtjänsten hösten 2017 ställdes bland annat krav på att kommunen skulle ge de anställda tillräckliga och uppdaterade kunskaper i belastningsergonomi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista