Blodbrist hotar i sommar

Det råder ökad risk för blodbrist på Blodcentralerna i Sörmland under sommaren. Om flera olyckor skulle inträffa samtidigt och kräva blodtransfusioner, så kan bristen bli akut.
Thomas Hylvander på Blodcentralen Nova Medical på Mälarsjukhuset i Eskilstuna säger att eftersom donerat blod är en färskvara som högst kan sparas i sex veckor, så går det inte att bunkra upp blod för hela sommaren. En enda oförutsedd händelse innebär dessutom att blodlagret snabbt sjunker under minimigränsen. Bristen på blodgivare är konstant i länet, och de sörmländska blodcentralerna har börjat hålla öppet några kvällar i veckan för att underlätta bloddonationer. Dessutom betalas reseersättning ut i vissa fall. Däremot finns det inga blodbussar i Sörmland. Thomas Hylvander menar att de resurserna istället läggs på att hålla kvällsöppet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista