Victoria Bignet forskar på hälsosam och hållbar kosthållning på Stockholm Resilience Centre.
Victoria Bignet forskar på hälsosam och hållbar kosthållning på Stockholm Resilience Centre. Foto: Robin Gustafsson/Sveriges Radio & Matthew Mead/TT

Forskaren tipsar: Så äter du med minst påverkan på klimatet

1:50 min

Victoria Bignet, forskare och författare, ger dig sina tre bästa tips som är bra för klimatet, hälsan och plånboken.

  • Släng aldrig mat – håll koll på det du har i kyl och frys och låt mat som är lite på dekis bli ingredienser i en gryta.

  • Halvera din köttkonsumtion – välj kyckling, små fiskarter och om du ska äta rött kött, välj nöt som naturbetat för öppna landskap.

  • Välj efter säsong – lokalt eller Sverigeproducerade råvaror. Gärna ekologiskt producerade och glöm inte att fullkorn är toppen som kolhydraten på tallriken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista