Skärpt straff i kopplerihärva

En av två män från Katrineholm som bedrivit en omfattande koppleriverksamhet med bland annat 17-åriga flickor fick sitt straff skärpt av Svea hovrätt på fredagen.

42-åringen får nu avtjäna fyra års fängelse för grovt koppleri och våldtäkt, en straffskärpning med drygt ett halvår. Han döms för att ha våldtagit en av 17-åringarna.

Den andre mannen, en 37-åring, fick sitt straff på två år och fyra månader fastställt.

De båda 17-åringarna var på rymmen från var sitt behandlingshem när de träffade kopplarna. De blev bjudna på sprit och övertalades att sälja sex till ett antal bekanta till kopplarna. Av dessa har fyra män dömts till dagsböter för brott mot sexköpslagen.

Den våldtagna 17-åringen får liksom i tingsrätten 100 000 kronor i skadestånd för allvarlig kränkning av sin personliga integritet. Den andra 17-åringen får 30 000 kronor. De har på grund av sin ålder, omognad, berusning och utsatta läge haft svårt att hävda sin integritet mot gärningsmännen, skriver hovrätten.

Däremot beviljas de två äldre kvinnorna inget skadestånd. I det ena fallet är det inte visat att kvinnans mångåriga psykiska besvär beror på koppleribrottet. I det andra fallet har kvinnan inte visat att hon drabbats av någon personskada överhuvudtaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".