Gömda flyktingar

Katrineholm vägrar ta emot flyktingar

Katrineholm tänker inte ta emot flera flyktingar, trots den nya prognosen från Integrationsverket om att det nästa år finns ett behov av tre gånger så stort mottagande i kommunerna.

- Vi tänker inte öka vårt flyktingmottagande. Vi tar ändå emot släktingar, de som kommer i alla fall, säger Göran Dahlström, ordförande i nämnden för integration och arbetsmarknad (s) och hänvisar till att kommunen sagt upp avtalet med integrationsverket från den första januari.

Det finns ingen lag om att kommuner ska ta emot flyktingar och Katrineholm är en av fyra kommuner i Sverige som inte längre har något avtal med Integrationsverket. 

Kommunalrådet i Eskilstuna, Hans Ekström (s), partikollega till Göran Dahlström, tycker att kommunerna ska ta emot flytktingar.

- Förutsatt att staten står för ersättningen, tycker jag att kommunerna ska ta sitt ansvar i integrationspolitiken.

På integrationsverket säger ansvariga att det kan bli ett hårt politiskt tryck på de kommuner som inte tar emot fler flyktingar.

Elise Bakke Arntzen
elise.arntzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".