Nyköpingsflickan Parastoo får stanna i Sverige

Den snart 15-åriga iranska flyktingflickan Parastoo Yadollahi i Nyköping får stanna i Sverige. Utlänningsnämnden har beslutat att hon och hennes föräldrar får permanent uppehållstillstånd.
- Det känns jättebra, jag är jätteglad, sade Parastoo Yadollahi när Sveriges Radio Sörmland träffade henne på lördagen. Familjen lämnade Iran i slutet av 90-talet eftersom de tillhör en muslimsk grupp som inte accepteras i hemlandet. När de i slutet av 90-talet fick avslag på sin begäran om uppehållstillstånd och polisen skulle verksställa beslutet gick de under jorden. Drygt 250 elever och lärare På västra skolan i Nyköping, demonstorerade i slutet av december 1999 till stöd för familjen. De kom till Sverige 1997 och fram tills nyligen svävade deras framtid i ovisshet. I två år levde Parastoo Yadollahi åtskiljd från sina föräldrar på grund av avvisningshotet. Parastoo och hennes familj vågade inte gömma sig tillsammans av rädsla för upptäckt. Parastoo fick gömma sig på ett håll medan mamma och pappa gömde sig någon annanstans. Familjen fick flera avslag i utlänningsnämnden, trots Parastoo:s självmordsförsök och dåliga hälsa. - Vi mådde inte bra för vi kunde inte äta och sova, men nu känns det bra. Ett barn behöver sina föräldrar och det hade inte jag, jag hade min farbror och mina mostrar, men jag saknade mina föräldrar. Vad tänker du om din framtid? - Jag vill bli advokat för att hjälpa folk, säger Parastoo Yadollahi, som fyller 15 år i augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".