Insats mot arbetskraftexploatering

Polisrazzia: Arbetsgivare utnyttjar arbetskraft

2:07 min

Polisen i region Öst har i en gemensam aktion tillsammans med andra svenska myndigheter avslöjat företag som utnyttjar arbetskraft.

Polisen i region öst har tillsammans med andra myndigheter, bland annat Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten och Försäkringskassan, deltagit i en europeisk aktion mot så kallad arbetskraftsexploatering.

Myndigheterna har kontrollerat 110 personer och 40 företag inom skönhetsbranschen, bland annat nagelsalonger, men också restauranger och bilvårdsföretag i Eskilstuna, Norrköping och Jönköping.

Enligt Tony Georgson, operativ samordnare för insatsen, har myndigheterna hittat vad man misstänker är potentiella brottsoffer, som utnyttjats som arbetskraft eller har smugglats hit. 

Av nio personer potentiella brottsoffer som avslöjades jobbade två i restaurangbranschen och inom skönhetsvård i Eskilstuna.

Resultatet av aktionen: Två omhändertagna enligt utlänningslagen, två upprättade anmälningar mot arbetsgivare och nio potentiella brottsoffer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista