Tufft för statliga reservdelsbolaget i Nyköping

2:24 min

Det statliga reservdelsbolaget Orio går knackigt. I fjol blev det förlust, företaget varslade i början av året ännu mer personal och värdet på bolaget har rasat de senaste åren.

Staten riskerar att förlora närmare två miljarder kronor på Saab Automobiles konkurs, enligt Ekots kartläggning.

En av anledningarna är att det numera statliga reservdelsbolaget Orio i Nyköping har tappat i värde och att företaget har haft problem de senaste åren.

Orio säljer reservdelar till Saab-bilar och företaget ägs av staten.

Det var efter att Saab gick i konkurs som staten betalade tillbaka företagets lån på över två miljarder kronor till Europeiska investeringsbanken och för att täcka de kostnaderna fick staten bland annat ta över reservdelsbolaget.

Sedan dess har företaget gått från att göra vinst till att det blev förlust tre av de senaste fyra åren, i fjol med 40 miljoner.

Eftersom värdet på Orio också har minskat riskerar staten att förlora allt mer pengar på att man betalade tillbaka lånet.

Trots utmaningarna ser vd:n Jonas Tegström ändå ljust på framtiden.

– Om man tittar på hur lönsamhetsutvecklingen ser ut de kommande åren, så ser den väsentligt mycket mer positiv ut än de senaste två åren. Vi räknar med ett överskott i verksamheten redan i år, säger han.