Skavstas expansion ger ökade störningar

Skavsta flygplats i Nyköping söker miljötillstånd för att  fyrdubbla antalet starter och landningar för kommersiellt flyg jämfört med idag. Och Vd:n för Skavsta flyplats Dot Gade Kulovuori, beräknar att ökningen av flygtrafiken innebära att antalet bullerstörningar fyrdubblas.

Om flygplatsbolagets ansökan går igenom, kan miljöstörningarna bli ännu större utan att bolaget begår något miljöbrott. Det eftersom flygplatsbolaget enligt tillståndet inte kan råda över antalet starter och landningar.

Den planerade expansionen skulle dels öka antalet bullerstörningar kraftigt och dels blir området som berörs av buller något större än det område som faktiskt berörs idag.

Utsläppen till både luft och vatten ökar också kraftigt med mer än en fördubbling av utsläppen av syreförbrukande ämnen mot Nyköpingsån - ämnen som sen kan rinna ut och bidra till övergödningen av Östersjön.

Skavsta kan också bli den första flygplatsen som i sina miljötillstånd inte anses råda över antalet starter och landningar.

I klartext innebär flygplatsbolagets krav det att det inte finns någon övre gräns för hur många flygplan som får starta och landa och därmed blir det omöjligt att ställa bolaget till ansvar för miljöstörningar som orsakas av att ett visst antalet starter och landningar överskrids.

Principen har mötts av kraftiga invändningar från naturvårdsverket, men flygplatsbolaget står fast vid sina krav till miljödomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".