Eskilstuna kanske köper flygplats

Eskilstuna kommun kan på sikt komma att köpa flygplatsen i Kjula av försvaret. Utredaren Lars Andersson föreslår att kommunen för in flygplatsen i den kommunala koncernen, Kommunföretag, där flera andra kommunala bolag ingår och att kommunen utvecklar området i Kjulamed olika näringar, framförallt logistik.

Kommunen har länge ansett att flygplatsen kan bli en viktig del i kommunens utveckling för att skapa tillväxt, där logistik kan bli en viktig del. Inlemmas flygplatsen i Kommunföretag, föreslås också att det bildas olika bolag, som bland annat ska sköta markfrågor.

Bakgrunden till förändringarna är att Fortifikationsverket, som äger flygplatsen, lämnar flygplatsen vid årskiftet. Eftersom Luftfartsverket sagt nej till ett köp har frågan gått till kommunen. Fullmäktige måste besluta om kommunen ska få mandat att förhandla om ett köp av flygplatsen.

Enligt Lars Andersson, tidigare vd för Energi och Miljö, är det långt ifrån klart att kommunen köper flygplatsen, men han säger att det på sikt kan bli aktuellt.

- Fullmäktige måste ge mandat för en förhandling. Det viktiga är inte flygplatsen. Det är ett ben, men det viktiga är områdena runt flygplatsen. Kommunen äger mark och jag föreslår att kommunen ska förbereda en förhandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".