Kobonden i Stjärnhov

Högsta domstolen prövar kobondens försäkringstvist

1:24 min

Högsta domstolen, HD, kommer att pröva det uppmärksammade fallet med kobonden i Stjärnhov i försäkringstvisten med hans tidigare försäkringsbolag, Länsförsäkringar.

Kobonden anmälde 2012 att 69 nötdjur som skulle gå till slakt hade försvunnit. Han åtalades för bland annat försök till grovt bedrägeri, men friades av tingsrätten.

Efter att Länsförsäkringar Sörmland sa upp bondens försäkring i förtid, med hänvisning till att han hade lämnat falska uppgifter till bolaget om att korna var försvunna, stämde kobonden försäkringsbolaget och krävde ersättning för förlorad inkomst eftersom han ställde om från köttproduktion till spannmålsproduktion.

Han förlorade tvisten i tingsrätten, men vann i hovrätten. Nu har Högsta domstolen meddelat prövningstillstånd och ska alltså pröva vem som har rätt, kobonden eller försäkringsbolaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista