Assa:s vd får sparken

Låsjätten Assa Abloys vd Bo Dankis får sparken av styrelsen. Nye vd:n hämtas från städbranschen med målet att skruva upp tempot. Det är Johan Molin, i dag vd och koncernchef för industrikoncernen Nilfisk-Advance i Danmark.

Assa Abloy passade samtidigt på att släppa sin kvartalsrapport, vinsten före skatt steg med 130 miljoner till 969 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Omsättningen steg med 9 procent till 7 miljarder kronor.

Men tillväxttakten har under Bo Dankis dryga två år på vd-posten stannat av jämfört med hans företrädare Carl-Henric Svanbergs tid när företag köptes på löpande band. Dankis period har mer präglats av besparingar och trist aktiekursutveckling.

Assa Abloys styrelse vill nu ha fart på tillväxten igen. Därför sparkas Bo Dankis och Johan Molin från städmaskinskoncernen Nilfisk Advance plockas in.

Styrelseordförande Georg Ehrnrooth motiverar beslutet vid en telefonkonferens:

-Vi står inför ett byte av teknologi, för det andra måste våra distributionskanaler utvecklas och för det tredje ökar den globala konkurrensen. Fler och fler aktörer agerar nu globalt. Vi anser att Assa Abloy står väl rustat för att möta dessa krav. Med Johan Molin stärker vi nu de möjligheterna, säger han.

Enligt Ehrnrooth var det styrelsens initiativ att byta vd.

-Diskussionen initierades av styrelsen, men beslutet var gemensamt, säger han.

Beslutet att byta ut högste chefen mottogs väl av aktiemarknaden.

-Oväntat men ganska logiskt, säger Henrik Saläng, analytiker på Handelsbanken.

Enligt Henrik Saläng är beslutet förmodligen taget för att skynda på utvecklingen i koncernen.

TT: Har han (Dankis) handlat för få företag?

-Kanske det, säger Saläng

Under fjolåret genomförde Johan Molin fyra företagsköp som vd för Nilfisk Advance. Och han har under sin tid på företaget gjort stora omstruktureringar för att vända skutan till en lönsam koncern.

I den pågående processen har beslut bland annat tagits om att stänga en fabrik i Åmål och flytta produktionen till lågkostnadslandet Ungern. I samband med det hamnade firman i bråk med svenska Metallfacket. Nilfisk plockade in ungersk arbetskraft, i utbildningssyfte enligt företaget, till löner långt under de svenska. Inför hot om strejk skrev företaget till sist på ett avtal enligt fackets önskemål.

Men Metalls förhandlingsombudsman Christer Persson anser inte att Nilfisk Advance med Johan Molin i spetsen skulle vara särskilt besvärligt att ha att göra med.

-Men det är ett företag, precis som många andra, som jobbar med att flytta till lågkostnadsländer, säger Christer Persson.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".