Motdemonstrant från länet gripen

En av de fem personer som greps och senare släpptes i samband med nazistdeminstrationen i Linköping på lördagen är från Nyköping. Det är en man i 25-årsåldern som är misstänkt för våld mot tjänsteman, uppger polisen i Linköping. De övriga som greps misstänkta för brott är från Linköping, Göteborg och Götene - alla motdemonstranter.

Polisen hade extra säkerhetsbevakning i Linköping under lördagskvällen och natten till söndagen. 14 poliser från Sörmland hjälpte till med att försöka hindra nazister och motdemonstranter att drabba samman. Omkring 100 personer omhändertogs, uppger polisen för Sveriges Radio Sörmland.

Bråket i Linköping är det våldsammaste på länge. En målmedveten nazistisk propagandasatsning ligger bakom en gradvis ökning av våldet mellan högerextremister och antifascister, uppger experter för Svenska dagbladet.
Richard Slätt är chefredaktör på tidskriften Expo, som under tio års tid studerat högerextrema och rasistiska rörelser. Gårdagens våldsamma demonstration liknar de konfrontationer som förekom i början av 90-talet, säger han till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".