AMS nekar funktionshindrad utbildning

Trots att det enligt arbetsförmedlingen finns jobb så tvekar förmedlingen att låta funktionshindrade Robert Larsson utbilda sig till tillgänglighetskonsult.

Robert Larsson, som är cp-skadad, har väntat i ett år på besked om han ska få utbilda sig till tillgänglighetskonsult. Det är ett yrke som ligger helt i linje med regeringens beslut om ett tillgängligare Sverige och EU:s beslut om att fler funktionshindrade ska ut i arbetslivet.

Arbetsförmedlingen tror också att det kommer finnas en efterfrågan på tillgänglighetskonsulter i framtiden. Ändå får Robert Larsson ingen utbildningen. Själv tror han att arbetsförmedlingen tycker det är för besvärligt att utbilda någon som ändå har rätt till stöd livet ut.

- Har man hel sjukersättning då är det meningen att man ska ha det hela livet även om jag bara är 35 år.

Men det är inte någon självklarhet att Robert Larsson ska få utbilda sig. Det menar Mats Karlsson som är chef för arbetsförmedlingen i Katrineholm. Han berättar att arbetsförmedlingen ställer höga krav på utbildningarna de stödjer.

- Vi har ett krav att minst 70 procent av de som går en utbildning ska fortsätta ut i arbete. Jag pratar inte speciellt om Robert Larsson utan vi gör en sådan här prövning för alla utbildningar som vi har, säger Mats Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".