Internt fel orsak till strömavbrott på Nyköpings lasarett

1:39 min

Anledningen till att reservkraften inte gick i gång på Nyköpings lasarett på lördagen var ett internt fel på sjukhuset.

Felet kan liknas vid att säkringen till en kyl och frys går sönder, enligt Hans Nilsson som är driftsansvarig vid Region Sörmland.

– Reservkraften känner ju inte att någonting är fel för hela den här yttre delen med högspännsanläggningen var intakt och då varken kan eller får reservkraften starta så man måste laga det interna felet och byta säkringen, så kan man likställa det lite grovt, säger han.

Strömavbrottet som varade i mer än fem timmar inträffade i samband med ett planerat underhållsarbete på elsystemet. Eftersom felet inte påverkade högspänningen till lasarettet så gick reservkraften inte igång, i enlighet med hur systemet är byggt.

Jan-Olof Olsson är handläggare inom samhällets funktionalitet och försörjning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och han är inte förvånad över det inträffade:

– Just reservkraft som inte används så ofta måste testas och underhållas så att den verkligen fungerar när det händer sådana här saker. Och det har ju hänt ett antal incidenter de sista åren när reservkraften inte har fungerat, exempelvis på sjukhus.

Så många anläggningar är byggda på ett sätt så att man kanske inte är förberedd på att kunna hantera ett sådant här strömavbrott?

– Ja de är byggda för att om man får ett yttre avbrott och den egna anläggningen fungerar som tänkt, då får man ström och den fungerar med reservkraften, men har man då ett fel i egen anläggning så kan det slå ut alltihopa på grund av att man har punkter som man är helt beroende av, säger Jan-Olof Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista