Lönediskriminering på Länsstyrelsen

På länsstyrelsen i Sörmland så har män högre lön än kvinnor trots jämförbara arbetsuppgifter. Det visar den fortsatta granskningen av jämställdheten på statliga myndigheter i länet som Sveriges Radio Sörmland gjort. Genomsnittslönen inom vissa yrkesgrupper kan skilja så mycket som drygt 65 000 kronor om året till männens fördel.

Kristina Pettersson, handläggare på avdelningen landsbygdsutveckling på länsstyrelsen, tjänar mindre än nästan alla de män som jobbar på hennes avdelning.

Den granskning vi gjort visar att det finns osakliga kvinnolöner på länsstyrelsen, och att kvinnornas genomsnittslöner inom i stort sett alla yrkeskategorier är lägre än männens.

Länsstyrelsen har i sin senaste lönekartläggning fastställt fem kvinnolöner, alltså löner som inte är sakligt grundade och som är så låga att dom enligt jämställdhetslagen måste åtgärdas, i en tidigare lönekartläggning har ytterligare tre kvinnolöner fastställts.

De stora löneskillnaderna på länsstyrelsen mellan män och kvinnor existerar trots att man har ett särskilt regeringsuppdrag att verka för just jämställdhet. Enligt länsstyrelsen jämställdhetsplan står att man ska vara en föregångare på området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".