Strid om militär mark i Strängnäs

Strängnäs kommun kan gå miste om det norra övningsfältet, som kommunen vill köpa av Fortifikationsverket när försvaret avvecklar sin militära verksamhet. Kommunen vill utveckla området och bygga på, men Statens fastighetsverk planerar att köpa övningsfältet för att använda det till utökad jordbruksproduktion.

Kommunen anser att statliga och historiska jordbruksintressen ska inte stå i vägen för framtida tillväxt i en expansiv Mälardalskommun, som Strängnäs. Det är budskapet i ett brev som moderaten Ulf Kristersson centerns Torgny Jonsson och socialdemokraternas Tord Tjernström skrivit till infrastrukturminister Ulrika Messing. De vill att hon ser till att Fastighetsverket inte köper hela övningsfältet.

- Det är helt oacceptabelt. Jag förutsätter att statens fastighetsverk och Fortifikationsverket kommer löser det här, annars får regeringen gå in och stoppa det här. Det lägger ju annars en död hand över övningsfältet, säger kommunalrådet Ulf Kristersson (m).

När försvaret lämnar Strängnäs och lägger ner P10 vill Fortifikationsverket också sälja det norra övningsfältet, men kommunen är intresserad av marken och kan tänka sig bostäder där och ser en stor potential.

- Norra fältet och vattnet där en helt unik stadsnära del av Strängnäs som vi måste ha för att kunna utveckla staden, 1000 hektar. Det får ingen statlig myndighet stå i vägen för.

Statens fastighetsverk har förköpsrätt och planerar att köpa marken från Fortifikationsverket för att utveckla jordbruksproduktionen på den gård verket äger, Kungsberg, med mark som kungen tidigare ägde och hade nyttjanderätten av, men som staten idag ansvarar för. Det finns 31 sådan marker som är särskilt skyddade som en form av byggnadsminne.

- Vid avvecklingar av statlig mark så tittar man inom den egna familjen, staten, om det finns intresse och vi har anmält intresse. Vi har erbjudit kommunen en dialog. Vi har Kungsbergs kungsgård i området och det är en unik klenod och vi har som uppgift att se till att de finns kvar inför framtiden. Men det borde finnas plats för båda intressenterna eftersom området är så stort, säger Anders Johansson på fastighetsverket.  

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".