Nytänkande krävs för att locka vårdpersonal

Att bryta traditionella mönster och informera mer om vad vårdyrket egentligen innebär, det är två lösningar på den framtida personalbristen inom vården.
Det menar vårdstudenter och personal som Sveriges Radio Sörmland pratat med om hur man ska locka fler unga till vården i framtiden då bristen på personal kommer att bli stor. En rapport från AMS visar nämligen att mer än hälften av de som går ut i arbetslivet 2015 måste vara vårdutbildade för att behovet av personal ska uppfyllas. Rapporten visar att 4 av 10 som idag jobbar inom vården kommer att ha gått i pension år 2015. Anneli Vargas, vårdstuderande menar att vården har ett oförtjänt dåligt rykte bland unga och det beror på okunskap. Sjuksköterskan Anneli Blennlid menar att för att yrket ska bli mer attraktivt behövs öppnare och mer varierade arbetsformer. Landstingets personaldirektör Ingrid Morselius håller med om att landstinget varit dåligt och måste bli bättre på att informera unga så att de lockas till vårdyrket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".