Fler depressioner är att vänta

Regeringen gör inte tillräckligt för att förebygga depressioner. Det säger läkaren Tomas Ljungberg som arbetar vid psykiatriska kliniken på Nyköpings lasarett. Han menar att vi i framtiden kan räkna med att allt fler kommer att drabbas av denna folksjukdom.  
Anna Karlsson, som vi kallar henne, är en av de många som drabbats av depression.

Det var ganska exakt tre år sedan som en depression drog livslusten ur Anna Karlsson och hon är inte ensam om att drabbas. För just psykiska sjukdomar, dit depressioner räknas, är idag den största anledningen till att kvinnor mår dåligt och bland männen är det den näst vanligaste, det visar en rapport från Folkhälsoinstitutet.

Tomas Ljungberg, läkare vid psykiatriska kliniken på Nyköpings lasarett, menar att de som lider av depressioner i framtiden kommer att bli ännu fler och att det kommer få svåra konsekvenser och han menar att regeringen inte gör tillräckligt för att hjälpa och förebygga deprimerade.

Det är nu tre år sedan som Anna Karlsson blev deprimerad och kände att glädjen i hennes liv försvann. Men hon sökte hjälp, och idag mår hon bra igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".