Det sörmländska elnätet är känsligt

Vattenfalls elnät i Sörmland tillhör de sämsta i landet. Därför drabbas företagets sörmländska kunder särskilt hårt vid oväder.

Tidigare under tisdagen, var runt 1 300 av Vattenfalls kunder i Sörmland utan el som en följd av det senaste dygnets blåsväder.

- Det finns sträckor med ett strategiskt känsligt elnät i Sörmland. Stora delar går genom skogsmark till exempel, säger Anna Lir som är informationsansvarig på Vattenfall.

Vattenfalls elnät i Sörmland är bland de sämre i landet. Det medger företaget. Det gäller särskilt vissa delar av den sörmländska landsorten. Och eftersom det tar tid att säkra nätet så kommer många stormar och oväder att hinna passera innan elnätet blir mer avbrottssäkert.

Men trots problemen med elförsörjningen fortsätter så hävdar Vattenfall att man dragit lärdomar av stormen Gudrun i januari. 

- Vi har en helt annan organisation för att ta hand om den här typen av avbrott. Vi har mer personal med kortare inställningstider. Sedan handlar det om att åtgärda problemen mer permanent. Det gör vi genom att gräva ned elledningar istället för att ha dem i luften.

Men det tar tid och man får räkna med strömavbrott även i fortsättningen vid oväder.

- Ja, vi kommer även fortsättningsvis få leva med strömavbrott, säger Anna Lir.

På tisdagkvällen hade de flesta hushållen i Sörmland fått tillbaka strömmen. Vattenfall väntar inga nya avbrott om inte blåsten tilltar igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".