Kvinna tros bli nästa länsråd

Sörmlands nästa länsråd blir sannolikt en kvinna. Hon blir i så fall högsta tjänsteperson på länsstyrelsen. Regeringen sätter press på landets länsstyrelser att utse kvinnliga länsråd. Frågan är särskilt känslig i Sörmland som nyligen, på nytt, fick en manlig landshövding.

- Det är bara 3 av landets 21 länsråd som är kvinnor. Därför har regeringen höga krav på oss att få fram ett kvinnligt länsråd, säger Greger Nordlöf som är personalchef på länsstyrelsen i Sörmland.

När Bo Könberg, folkpartistisk riksdagsman och en av arkitekterna bakom dagens pensionssystem utsågs till landshövding i Sörmland så var det många som var besvikna. Efter alla män på posten så var det många som hoppades på en kvinna.

Så blev det inte och trycket ökar nu på Bo Könberg att han ska utse en kvinna som sin närmaste tjänsteman på posten som länsråd.

Men när det gäller kvinnlig landshövding i Sörmland så kan det redan vara kört. Det beror på att en ny regionindelning i Sverige just nu utreds, som gör att det kanske inte blir nån sörmländsk landshövding efter Bo Könberg.

- Ja, kanske får vi aldrig se någon kvinnlig landshövding här i Sörmland, säger Greger Nordlöf på länsstyrelsen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".