"Maffiafasoner" i Trosa skärgård

Samtidigt som det pågår ett intensivt lobbyarbete för att i slutändan påverka regeringen att godkänna exploateringen av skärgårdsområdet Källvik utanför Trosa, så talar berörda grannar om maffiafasoner och utpressning från det bolag som bland annat hyr ut båtplatser.
Vissa vill gå så långt att de talar om ett krig i det tysta ute i den sörmländska skärgården. Men ingen vågar träda fram med namn. Det handlar om aktiebolaget Källviks Strand som för ett par veckor sen sa upp kontraktet för dom sommargäster som hyr båtplats i Källvik. För att få behålla sin båtplats kräver bolaget att båtägarna inte bara aktivt verkar f ö r bolagets exploateringsplaner, utan också lyckas stoppa Naturvårdsverket som är mot exploateringen, eftersom den anses strida mot strandskyddslagen. Det blir nu regeringen som får avgöra frågan, en process som kan ta åtminstone ett halvår. Samtidigt har bolaget bjudit in företrädare bland annat för regeringen, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen till en träff för att som man säger, undanröja flera missförstånd. Men flera personer vi talat med; grannar, skärgårdsbor och högt upsatta myndighetspersoner, anser att bolaget utövar utpressning kring båtplatserna. Några talar om maffiafasoner och vittnar om en obehaglig och hotfull stämning där den som inte ställer upp bakom bolaget riskerar livslång utfrysning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".