Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Yrkesförare kör för fort"

Yrkesförare i Sörmland kör för fort. Det hävdar trafiksäkerhets- organisationen, NTF, i en undersökning. Alla företag i undersökningen körde för fort på de 30- och 50-sträckor, som NTF mätte.

- Jag tycker att det är skrämmande eftersom det är proffsförare som är trendsättare, säger Lars Nordkvist i NTF.

När NTF mätte hastigheten på 30- och 50-sträckor körde alla bilar som tillhör Eskilstuna taxi för fort. Av bilspeditionsföretaget Schenkers bilar, som mättes, körde så gott som alla för fort. Nyköping-Oxelösunds taxi körde mest över hastighetsbegränsningen 50 kilometer i timmen.

Styrelseordföranden i Eskilstuna taxi, Krister Levin, säger att företaget tillsammans med NTF ska försöka förbättra trafiksäkerheten och minska hastigheten.

- Det är på tog för mycket även om det är små hastigheter, men vi kan komma till rätta med det. Vi ska sätta ihop ett åtgärdspaket tillsammans med NTF, bland annat förändra attityden bland förarna.

Taxiföretagets bilar körde närmare 56 kilometer i timmen. Alla företag i undersökningen körde för fort på 30- och 50-sträckorna, som NTF mätte.

Poståkeriet är ett av de företag som undersökts och får gott betyg jämfört med de andra. Sven Pettersson, som är chef för den region där Sörmand ingår, säger att företaget fårtt kritik för ett par år sedan, men att det förbättrat trafiksäkerhetsarbetet.

- Hela företaget måste engagera sig och framförallt måste ledning och arbetsledning måste visa att man menar allvarligt med sådana här aktiviteter. Annars kommer man ingenstans. Det är vår erfarenhet.

Företag som undersöktes och som alla körde för fort:
Eskilstuna kommun, Eskilstuna Taxi, Länstrafiken, Nyköpings/Oxelösunds Taxi, Nyköpings kommun, Schenker Svalbovikens Buss AB, Sörmlast, YIT och ÖSB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".