Genmodifierade grödor får kritik

GMO- genmodifierade grödor är på väg att få fäste i Sverige.  Men många lantbrukare är kritiska till Jordbruksverket regler för hur genmodifierade grödor ska kunna odlas här.

Louise Mörner, ordförande för dom ekologiska lantbrukarna i Sörmland är mycket oroad över att man snart kan odla genmodifierat i Sverige.

- Det är som att kissa i byxorna, först blir det varmt och skönt och sedan blir det iskallt. Först kommer vi kanske att tjäna lite mer pengar men på längre sikt  försämrar vi våra produkter.

I ett första skede är det potatis, för stärkelsens skull, och majs till foder för djur som tillåts. Men såväl Jordbruksverket som de ekologiska lantbrukarna är säkra på att snart följer grödor som odlas för att vi människor ska äta dem.

Även LRF, Lantbrukarnas riksförbund, har synpunkter framförallt på de regler som Jordbruksverket nu håller på att ta fram och som varit ute på remiss. LRF menar att det blir som att spela rysk roulette för dom svenska lantbrukarna och det med hänvisning till att man tycker att avståndet som tillåts mellan GMO-odlingar och GMO-fria odlingar är alldeles för snävt och menar att i andra eu länder är avstånden upp till tio gånger större.

Lousie Mörner menar att om GMO-produkter får spridning i naturen kan det leda till katastrof.

- Man vet inte vad som händer i ett ekosystem och hur de här grödorna fungerar i ett sammanhang.

I sista hand är konsumenterna som avgör om GMO är här för att stanna eller inte menar Louise Mörner.

- Den största makten ligger hos konsumenterna. Om konsumenter säger att de inte vill ha genmodifierade grödor så lyssnar både politiker och företag på det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".