Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad risk för strömavbrott i vinter

Publicerat torsdag 1 december 2005 kl 12.38

Risken för planerade strömavbrott i vinter är större än på många år. Orsaken är att metrologer spår att årets vinter blir kallare än normalt - detta samtidigt som den svenska elproduktionen inte längre har lika stora marginaler som tidigare. Nedläggning av bland annat kärnkraftverket Barsebäck har gjort att den vanliga el-reserven minskat kraftigt. Det säger Peter Fogelclou, regionchef på Svensk Energi, branschorganisationen för landets elföretag.

Meteorologer i både Sverige och utomlands spår alltså att årets vinter i Sverige kan bli mycket kallare än normalt. En så kallade 10 års vinter där temperaturen är lägre under längre tid än vanligt.

Det kan innebära att påfrestningen på den svenska produktionen av el blir större och det kan därför bli svårare att förse alla delar av landet med tillräckligt med el.

Det är framförallt ett problem för de södra delarna av landet. Norrland har tillräckligt med egen producerade el för att inte drabbas samtidigt som den överkapacitet som finns där blir svår att föra över på grund av kylan.

Räcker inte strömförsörjningen till kan det bli aktuellt med att stoppa elförsörjningen till olika delar av landet, alltså planerade strömavbrott.

Förhoppningen är att om det blir aktuellt med ett stopp så ska kommuner och landsting varnas i god tid så att man hinner förbereda sig. Men det kan också, enligt Peter Fogelclou bli  aktuellt med beslut om avstängning som fattas med bara 15 minuters varsel.

Elnätet är utrustat med automatiska funktioner som helt enkelt stänger av om belastningen blir för stor. Vem som blir utan el är går inte att säga i förväg. Sten Pettersson är vd på Eskilstuna Energi och miljö, elnät.

- I princip får vi inte ha några planer på det, men vi hoppas få tid på oss så att vi kan undvika att koppla bort sjukhus och liknande.

Magnus Johansson
magnus.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".