Träffpunkten ljuset i tillvaron

För tre år sedan öppnade Träffpunkten i Nyköping. En samlingsplats för socialt utsatta, missbrukare, hemlösa och andra, i drogfri miljö. Då, när Träffpunkten öppande kom tio gäster om dagen. Nu kommer mer än 40 nästan varje dag till lokalerna som ligger i IOGT-NTO:s hus.

Göran är en av de många, som besöker Träffpunkten varje dag. Han berättar att de flesta gästerna som träffas varje dag i lokalen känner varandra. Många genom att de är ensamma och bostadslösa.

- De flesta av gästerna känner varandra och gemensamt fyller vi nog en funktion. Jag har själv haft drogproblem, som jag nu har vänt åt rätt håll, men jag har nog kamraterna här att tacka mycket för det.

Verksamheten är frivillig och drivs av svenska kyrkan, Frikyrkan Hjortensbergskyrkan, Röda Korset och IOGT-NTO. Pengarna kommer i första hand från Svenska kyrkan och Nyköpings kommun bidrar med hyra.

Dörren står öppen fem dagar i veckan och gästerna som dom kallas, kan få en bit mat, fika och umgås.

Behovet är stort och vem som helst kan plötsligt hamna i en situation där man behöver någonstans att vara. Det säger diakonen Gun Berglund, som är verksamhetsansvarig och varje dag möter människor som kommer till träffpunkten för att umgås och fika.

- Det kan gå ganska fort, man kanske har ett arbete och är gift, men så blir det en skiljsmässa, man förlorar arbetet, blir deprimerad och så orkar man inte betala hyror. Det kan gå ganska fort att hamna på gatan.

Michael Berwick
michael.berwick@sr.se

Pegah Seif
pegah.seif@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".