Livstid för rånmordet i Gnesta

Två män, 30 och 48 år gamla, dömdes på fredagen vid Nyköpings tingsrätt till livstids fängelse för mord på en 40-årig man i Gnesta. En 25-årig kvinna som också åtalats för mordet ska genomgå en rättpsykiatrisk undersökning. Domen mot henne kommer därför senare. Enligt tingsrätten låg ett ekonomiskt motiv bakom mordet.

Enligt tingsrätten låg ett ekonomiskt motiv bakom mordet. Kvinnan, som tidigare varit sambo med mannen, kände till att han hade tillgångar efter en företagsförsäljning.

Enligt domen finns det starka bevis för att den 30-åriga mannen och 25-åriga kvinnan var i offrets lägenhet i Gnesta den 23 februari under tiden då mannen dödades.

Däremot ska den andre morddömde mannen ha lämnat lägenheten innan mannen dödades. Att han också döms till mord motiverar tingsrätten med att det står klart att det ingick i rånplanen, som alla tre i samförstånd var överens om, att 40-åringen skulle dödas.

Det anser tingsrätten bevisas eftersom ingen av de tre var maskerade och därmed inte oroliga för att bli utpekade.

Dessutom stals flera bankkort med tillhörande koder från mannen och det faktum att man bara får ta ut en viss summa varje dag gör att tingsrätten drar slutsatsen att de dömda behövde en viss tid på sig för att obehindrat kunna ta ut alla pengar.

Först i juli hittades mannen död i sin lägenhet och hans konton hade då under våren länsats på drygt 200 000 kronor.

David Gustavsson
david.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".