Studielånsränta problem för muslimer

En troende muslim får inte betala ränta och det ställer till problem för många studenter med muslimsk tro, eftersom CSN tar ut ränta vid återbetalning av studielån. Många muslimer väljer därför att skjuta upp eller dela upp sina studier eller att jobba under studietiden.

Men eftersom Koranen även säger att det är viktigt att läsa vidare så kan det vara viktigare än att undvika ränta, så om det är helt nödvändigt och man betalar tillbaka det så fort som möjligt anser många att det är ok.

Att det är viktigt att plugga vidare och att man inte ska ta eller betala ränta står för många emot varandra då studielån kan vara enda möjligheten att kunna läsa vidare var man vill. För några år sedan kom en skrivelse från europeiska fatwarådet, en grupp som gör tolkningar i religonsfrågor, som säger att det kan vara okej att ta studielån med ränta om man inte har några andra alternativ och om man skyndar sej att betala tillbaka.

Mohammad Fathe från Eskilstuna, som sitter i styrelsen för den nationella organisationen Unga muslimer, säger att den här fatwan har gjort att många fler muslimer tar studielån nu än innan men själv är han tveksam till att låna med ränta.

Det finns sätt att låna ut pengar utan att ta ränta, i väst så är det framför allt banker i Storbritannien som har börjat låna ut pengar till fasta avgifter i stället för en procentuell ränta. Även vissa företag som säljer dyra varor på avbetalning har gjort så att man kan betala ett högre pris men slippa den rörliga räntan. I Sverige har man, enligt ungdomsminister Lena Hallengren, inte funderat på någon förändring vad det gäller studielånen via CSN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".