Mötesplats för socialt utsatta behövs

Lokalen Träffpunkten för socialt utsatta, missbrukare och hemlösa i Nyköping behövs, det visar färska siffror över besöksutvecklingen. När Träffpunkten öppnade i december för tre år sedan kom runt tio gäster per dag, idag kommer över 40 varje dag.

– Gemensamt fyller vi nog en ganska stor funktion, och det trivs jag med faktiskt, säger en av besökarna.

Förutom Svenska kyrkan, som har huvudansvaret, så står också frikyrkan Hjortensbergskyrkan, Röda korset och nykterhetsorganisationen IOGT-NTO bakom verksamheten. Nyköpings kommun bidrar med hyra for lokalerna som ligger på övervåningen i IOGT: s lokaler, nära ån.

Träffpunkten har öppet fem dagar i veckan från morgon till tidig eftermiddag. Här kan man få frukost och lunch, eller bara fika, titta på TV och prata. 

Gun Berglund är diakon i Svenska kyrkan och den enda heltidsanställda på Träffpunkten.  Hon ser hur samhället har blivit hårdare och hur lätt det är att bli av med lägenheten om man kommer efter med hyran och sedan är det bara utförsbacke för många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".