Behandling av barnärenden kritiseras

Länsstyrelsen riktar nu kritik på flera punkter mot Eskilstuna kommun och Arbetsmarknads- och familjenämndens sätt att hantera anmälningar där barn misstänks fara illa. Bland annat finns det brister i vad som kallas barnperspektivet och i flera fall har nämnden inte ens pratat med de berörda barnen.

Länsstyrelsen har dels granskat 27 ärenden där barn misstänks ha farit illa i Eskilstuna, dels ett antal ärenden där man valt att inte utreda vidare och man riktar nu kritik på flera punkter. Det har ofta varit oklart vem som fattat beslut om att inte utreda sådana ärenden. Grunderna för att inleda utredningen har också varit oklara.Men allvarligast är kritiken i ärenden som inte lett till utredning. En del är sådana som enligt Länsstyrelsen borde ha utretts. Trots att det kan ha handlat om barn som bevittnat våld i hemmet, eller där det funnits misstanke om hedersrelaterat våld eller missbruk, så har nämnden nästan aldrig pratat med barnen själva.Kritiken kan ses som nog så allvarlig. Men Tor Nilsson, socialkonsulent vid Länsstyrelsen, medger också att den kunde ha varit ännu allvarligare om inte kommunen sedan en tid organiserat om och redan tagit till sig en del av lärdomarna av tidigare kritik. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".