Dyrt landstingsavhopp för skattebetalarna

Vänsterpartiets Ulrica Ernvings avhopp från landstingspolitiken kan bli en dyr affär för skattebetalarna. Ernving har nämligen rätt till en visstidspension på 14 000 kronor i månaden fram till ålderspension. Under de 25 år det handlar om hinner detta bli ett belopp på flera miljoner kronor.

Det var för en vecka sen som sjukvårdslandstingsrådet Ulrica Ernving, meddelade att hon inte ställer upp för omval. Ernving har under större delen av innevarande mandatperiod haft ett tätt samarbete med de borgerliga partierna i den så kallade regnbågskoalitionen. Rent praktiskt har det bland annat resulterat i nedläggningen av barnkliniken i Nyköping, något som många vänsterväljare kan ha haft svårt svälja, vilket i förlängningen kan ha gjort det svårt för Ernving att sitta kvar.

Men rent ekonomiskt gör hon en god affär, 40 år gammal när hon går får hon 14 000 kronor i månaden i visstidspension fram till ålderspension. På 25 år blir det i slutändan 4,2 miljoner kronor, hon har dessutom rätt att tjäna 10 000 kronor i månaden utan att pensionsbeloppet räknas ned.  Med ett lämpligt deltidsjobb innebär det att hon kan ha en sammanlagd inkomst på närmare 290 000 kronor om året innan pensionen minskas.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".