Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal med giftig rök som sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Räddningsledaren uppmanar alla personer som befinner sig i området att bege sig därifrån. Ni som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Åtta åtal i stor kopplerihärva

Publicerat måndag 12 december 2005 kl 10.56

Ytterligare åtal har nu väckts i den stora kopplerihärvan i Katrineholm som rullades upp av Sörmlandspolisen i början av året. I dag väcktes åtal mot åtta personer, varav sex från Katrineholm, för människohandel, brott mot utlänningslagen, försök till grovt bedrägeri och grovt sexuellt utnyttjande av underårig.

Redan i somras dömdes en 37-årig man från Katrineholm till fängelse i två år och fyra månader för bland annat grovt koppleri. Han var en av huvudmännen i en grupp på sex personer som greps i februari misstänkta för människohandel och koppleri. Där bland annat två 17-åriga flickor på rymmen från ett behandlingshem utnyttjats sexuellt.

Enligt det nya åtalet har 37-åringen ensam eller tillsammans med en 30-årig kvinna från Katrineholm lurat sex kvinnor från Albanien, Rumänien och Bulgarien, till Sverige från sommaren 2003 och framåt. Och det under förespegling att de skulle få arbete.

Men istället har avsikten varit att tvinga dem till prostitution i olika lägenheter i Katrineholm. Det sjätte kvinnan som fördes till Katrineholm blev aldrig utnyttjad i och med att härvan avslöjades.

En av kvinnorna har också sålts vidare för 2 000 euro till andra människohandlare och tvingats till gatuprostitution i Oslo medan två av kvinnorna förts till Danmark.

-Liknande kriminella nätverk finns på många småorter i landet, säger kriminalkommissarie P O Frisk.

Åtalet är ytterligare en bekräftelse av bilden att kriminella nätverk, ofta från Balkan, använder mindre svenska samhällen som baser för sin verksamhet.

Handel med uppehållstillstånd genom skenäktenskap för att få in flera kriminella aktörer samt prostitution och människohandel tycks utgöra kärnan av brottsligheten.

Sålts som sexslavar

Även misstanke om omfattande narkotikahandel finns i Katrineholmsfallet men den delen av utredningen är överlämnad till myndigheter i andra länder, enligt P O Frisk vid Sörmlandspolisen.

När det gäller människohandeln misstänks ett antal katrineholmare med rötter i Balkan att ha rekryterat kvinnor från olika länder i Östeuropa som förespeglats arbete. Men i stället har de sålts som sexslavar.

-Just i det här fallet rör det sig om människohandel, brott mot utlänningslagen, försök till grovt bedrägeri och grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Men min uppfattning är att samma typer av nätverk finns på många platser, säger P O Frisk.

Pia Hederén, kriminalkommissarie vid Rikskriminalpolisen, håller med.

-Det finns exempel på människohandel i mindre orter. Men för att upptäcka verksamheten måste man aktivt leta efter den.

Fallen är svåra att utreda och är mycket resurskrävande men det har avsatts resurser. Staten har anslagit 30 miljoner kronor under 2004-2006 för arbetet mot människohandel och en del av de pengarna har Sörmlandspolisen fått del av.

Efter lång tids spaning, tusentals samtal, många hundra förhör och samarbete med utländsk polis kunde verksamheten i Katrineholm sprängas i början av året.

Härvan har utretts av Nyköpingspolisen tillsammans med Rikskriminalpolisen och letts av Internationella åklagarkammaren i Linköping. Tingsrätten har avsatt över 30 rättegångsdagar. I början av mars nästa år planeras rättegången vara avslutad.

Fakta människohandel

Lagen om människohandel för sexuella ändamål, så kallad trafficking, infördes i juli 2002. Hittills har endast ett fåtal rättsfall avgjorts.I oktober 2003 kom den första fällande domen. Den gällde en 16-årig flicka som togs till Sverige för att prostituera sig. Göteborgs tingsrätt dömde en kvinna till fyra års fängelse medan en man fick två år och tre månader. När målet nådde hovrätten för västra Sverige skärptes straffet för mannen till fängelse i två år och sex månader.I Stockholm pågår flera rättsprocesser kring människohandel liksom i I Norrköping.Rikskriminalpolisen uppskattade 2003 antalet offer för människohandel till mellan 400 och 600 kvinnor i Sverige.Under 2004 rapporterade polisen i Stockholm och Göteborg om en kraftig ökning av antalet fall. I båda städerna finns fasta grupper med utredare och spanare som enbart jobbar med denna typ av brottslighet.Straffet för människohandel är fängelse i två till tio år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".