Risk att högskolestudenter godkänns för pengar

Högskoleverket medger nu att det finns en risk att högskolestudenter godkänns för att skolan ska få högre ersättning från staten. Jana Hejzlar, utredare på Högskoleverkets utvärderingsavdelning, menar att lärare kan känna sig tvingade att sänka kraven på studenterna.
Ju fler studenter som godkänns på de olika kurserna, desto mer pengar för institutionen. Så har det varit i Sverige sedan 1993. Högskoleverket är kontrollmyndighet för högskolor och universitet i Sverige. Och enligt Jana Hejzlar genomför Högskoleverket inga kontroller för att se om högskolorna sänker ribban för studenterna för att få mer ersättning av staten. Tidigare har Sveriges Radio Sörmland berättat om franskaläraren Lora Dubrovina som anklagat ämnesansvarige Hans Färnlöf på Mälardalens högskola för att ha uppmanat henne att godkänna fler studenter, något som Färnlöf kraftigt tillbakavisat. Jana Hejzlar på Högskoleverket menar att det är mycket svårt att bevisa påståenden om att högskolor och institutioner på något vis utövar påtryckning på lärarna för att de ska sänka kraven på studenterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".