Medicinering av psykisk sjuka barn ökar

Medicinering av psykiskt sjuka barn och ungdmar i Sörmland ökar. Det berättar Anders Falk, läkare vid barn- och ungdomspsykatrin i Eskilstuna. Han tycker att det borde skrivas ut mer antidepressiva medel.

Hur skulle du känna om ditt barn fick tabletter för att han eller hon mådde psyksikt dåligt?

Eller hur rädd skulle du egentligen vara för antidepressiva tabletter som tonåring?

Medicinering blir allt vanligare som behandling av psykiska problem, även för barn och ungdomar.

Anders Falk, läkare på Barn och ungdomarspsykatrin i Eskilstuna, menar att det skulle kunna skrivas ut mer mediciner till barn och ungdomar.

Tillsammans med andra läkare på Bup i Eskilstuna skriver han ut ungefär ett recept på antidepressiva tabletter varje dag till unga patienter. Antalet ökar ständigt. Att fler mediciner skrivs ut är positivt, enligt läkaren Anders Falk som berättar att allt som oftast skriver läkaren ut recept på tabletter redan vid första besöket.

- Mediciner är inte ett botemedel i första hand utan ett hjälpmedel. Jag tror att det är en underförskrivning. Beskrivning av antidepressiva medel skulle hjälpa fler, framförallt pojkar. Vi måste se till nyttan. Man måste varna för risker, man måste naturligtvis börja med samtal och sådant.

Lena Westin, chef för konsumentinstitutet Läkemedel och hälsa:

- Jag blir förtvivlad när man talar om en underförskrivning samtidigt som bland annat Läkemedelsverket varnar för dessa läkemedel från olika håll. Det har inte med vetenskap och beprövad erfarenhet att göra. Vi behöver istället tala om livskunskap, vi behöver stärka ungdomars roll som konsumenter.

Pegah Seif
pegah.seif@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".