Nedstämda lockas inte av kurator

Vingåker kommun har sett till att ungdomarna har fått flera sjuksköterskor och kuratorer att gå till, men ungdomar och ungdomsledare tror ändå många vägrar att ta kontakt och få ett stämpel som psykiskt sjuk. Den satsningen gjorde kommunen efter att undersökningen Liv och Hälsa framtagen av Folkhälsoenheten visade att ungdomarna i Vingåker mådde sämst i länet. Margareta Karlsson, ordförande i Folkhälsorådet i Vingåker tror att ungdomarna skulle få det bättre om de engagerade sig mera politiskt.

Undersökningen Liv och hälsa, som folkhälsoenheten på Landstinget i Sörmland gjort, visade att ungdomarna i Vingåker mådde sämst i länet. Den blev mycket uppmärksammad i kommunen.

Efter många möten bestämdes att ungdomarna behövde var någon att prata med, alltså skolsjuksköterska och kurator.

Tjejerna vi pratat med på fritidsgården i Vingåker tror många är rädda för att bli upptäckta av klasskamraterna utanför kuratorrummet. Britt-Marie Larsson som är fritidsledare är också tveksam till att ungdomarna kommer att utnyttja kuratorn.

Pegah Seif
pegah.seif@sr.se

Elise Bakke Arntzen
elise.bakke.arntzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".