Alkohol ledde till fattigdom

Enligt länsarbetsnämnden senaste månadsstatistik är runt 7 400 sörmlänningar öppet arbetslösa. Karl bor i Nyköping och är en av dem och att vara arbetslös är bland mycket annat också att vara fattig.
- Själva a-kassan lever jag inte på. Jag får komplettera med soss.

Karl är 45 år och har haft missbruksproblem. Sedan förra året är han också arbetslös efter att ha arbetat större delen av de senaste 30 åren av sitt liv.

Han medger att han supit bort en del av de jobb som han han har haft och också några av de erbjudanden han fått. Han är en av dem som regelbundet besöker Träffpunkten i Nyköping, en verksamhet för missbrukare och andra grupper som har det ekonomiskt kärvt.

I dagens samhälle så är det många som saknar rötter där de bor, säger han. Men till skillnad från många andra av Träffpunktens besökare, har han i alla fall en liten lägenhet. Men visst tycker han att han har det knapert som arbetslös.

- Med de fyra och ett halvt tusen kronorna man får ut i månaden från a-kassan, kommer man inte långt, säger Karl.

Michael Berwick
michael.berwick@sr.se

Pegah Seif
pegah.seif@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".