Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Metall stämmer SSAB

Fackförbundet Metall stämmer SSAB i Oxelösund vid Arbetsdomstolen. Förbundet hävdar att en anställd sagts upp för att han berättat för arbetsledningen att hans närmaste chef spred porr via datorn på jobbet.

Den aktuella personen anställdes i slutet av 80-talet och enligt metall är omdömet om honom att han är en skicklig yrkesman. Men i september blev han uppsagd av personliga skäl. Enligt stämningsansökan hos AD sades den anställde upp eftersom han vid några tillfällen stämplat in innan han tagit på sig arbetskläderna.

Verkstadsklubben begärde då förhandlingar med arbetsgivaren, SSAB och ansåg att det inte fanns grund för uppsägning. I klartext att det var ett för hårt straff att säga upp honom på de grunderna.

Metall anser att den anställde visserligen gjort sig skyldig till några förseelser, men anser inte att det är saklig grund för uppsägning. Metall tycker att SSAB borde ha prövat om den anställde skulle omplacerats istället eller förlora rätten till den flextid som han omfattads av.

En omständighet som metall för fram i stämningen till Arbetsdomstolen är att den uppsagde sagt till arbetsledningen att hans närmaste chef spridit porr via datorn på arbetsplatsen. Metall hävdar också att det var den chefen som anmälde att den nu uppsagde stämplade in innan han hade tagit på sig arbetskläderna.

Metallfacket menar att de bagatellartade förseelser som den anställde gjort sig skyldig till fått orimliga konsekvenser på grund av den konflikt som uppkommit mellan den anställde och hans närmaste chef. Metall kräver att uppsägningen ogiltigförklaras och kräver också 120 000 kronor i skadestånd till den uppsagde.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".