Krogarna kollar julborden själva

Kommunernas miljöförvaltningar i Sörmland minskar på kontrollerna av julborden eller gör inga kontroller alls i år. Har krogarna en bra egenkontroll som är godkänd av kommunerna behövs inte särskilda inspektioner i samma utsträckning, säger flera miljöinspektörer till Sveriges Radio Sörmland. De gäster som vi pratat med tänker på hur julmaten tillagas, men litar på krogen och de kontroller som görs.

I Nyköping gör miljöförvaltningen inga särskilda kontroller av julborden i år, varmhållning, karottbyten, prover på skinka eller sill. Anledningen är att företagens egenkontrollprogram får en allt större betydelse.

Har krogarna en bra kontroll själva och som sedan godkänns av kommunerna behövs inte särskilda inspektioner av julbord, säger flera miljöförvaltningar vi pratat med. Kristina Dellerud är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Nyköping.

- Har man en egenkontroll som är godkänd så finns det inte mer risker att laga julbord än att laga annan mat på andra tider på året.

I Katrineholm gör man inga särskilda kontroller eftersom kommunen har fullt upp med att anpassa sin verksamhet till ny livsmedelslagstiftning från årsskiftet.

I Eskilstuna görs särskilda kontroller av julborden även i år, men krogarnas egen kontroll och förebyggande arbete blir allt viktigare, det vill säga man förebygger risker med dålig mat och ser till hela matlagningsprocessen inte bara slutprodukten, skinkan eller Janzon.