Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Staten hindrar fortsatt expansion"

Publicerat fredag 16 december 2005 kl 08.16

Strängnäs kommun anser att staten hindrar kommunens utvecklingsmöjligheter på Norra övningsfältet och vid Härads skjutfält. Kommunen kräver i ett brev till regeringen att den ser till att försvaret lämnar Härads skjutfält så att samhället där kan växa med nya bostäder och att den stoppar statens planer på en Jordbruksatsning på Norra skjutfältet.

När P10 lades ner såg kommunen möjligheter att använda Norra övningsfältet och ville också att försvaret skulle lämna Härads skjutfält för att i framtiden kunna använda markerna till bland annat bostäder, men staten sa nej och planerar, trpts P10:s nedläggning, att använda Härads skjutfält för militära övningar.

När P10 lades ner fick kommunen inga statliga ersättningsjobb, inga statliga bidrag och heller inga utlokaliserade statliga myndigheter. Det fick däremot andra orter där regementen lades ner. Kommunen ansågs ha goda förutsättningar att klara omställningen ändå. Efter hård kritik mot det, mjuknade Strängnäs kommun och tänkte att den nog kunde klara av förändringarna av egen kraft.

Men nu hävdar moderaternas Ulf Kristersson, centerns Torgny Jonsson och socialdemokraternas Tord Tjernström i ett gemensamt brev till regeringen att staten sätter käppar i hjulet för kommunens utveckling.

Staten vill använda marken vid Norra övningsfältet till Jordbruk och har nyligen preciserat omfattningen. Verket vill använda marken ända ner till väg 55. Det accepterar inte kommunen.

Ledande politiker tycker att det är naturligt att försvaret också lämnar Härads skjutfält när P10 läggs ner, om inte så vill den att försvaret i alla fall förändrar bullerrestriktionerna så att bygglov kan beviljas i markerna kring fältet. Det har försvaret också gjort, men inte tillräckligt, menar kommunen.

I brevet till regeringen kräver Strängnäs kommun att regeringen ska ha fattat beslut om att det inte ska vara någon militär övningsverksamhet på Härads skjutfält, att regeringen ger landshövdingen, Bo Könberg, i uppdrag att samordna statens agerande och statens uppfattning i alla frågor där staten påverkar kommunens utveckling. Det gäller också problemen med tågförseningar på Svealandsbanan och diskussionerna kring dubbelspår.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".