Lättare för handikappade att flyga

Funktionshindrade flygpassagerare vann en seger i går när EU-parlamentet antog nya regler för funktionshindrade. De nya reglerna ska garantera att flygplatser inom EU underlättar resandet för människor med olika funktionshinder. De nya reglerna är delvis en följd av kritiken mot Ryanair som krävde att en rullstolsburen man skulle betala extra rullstolen när han 2002 skulle flyga med det irländska flygbolaget.

I och med de nya reglerna måste flygplatser inom EU tillhandahålla rullstolar i anslutning till flyget både vid utresa och hemresa för den som behöver. Flygplatserna måste också ordna så att funktionshindrade kan ta sig från p-plats till incheckning och ombord på planen utan besvär.

Enligt EU kommer flygbolagen att behöva betala högre avgifter till flygplatserna som en följd av de nya reglerna till stöd för funktionshindrade. Reglerna införs fortlöpande under två år. Ryanair har redan tidigare förlorat diskrimineringsmålet mot den rullstolsburne man som hade tvingats betala för sin rullstol.

Michael Berwick
michael.berwick@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".