Tufft att vara hyrläkare

Arbetet kan vara tufft för hyrläkarna i Sörmland. Ibland får de fylla flera läkartjänster samtidigt och ta emot flera patienter, än vad som är normalt för en ”vanlig” läkare. Det säger Tomi Ekman som sedan mars i år jobbar som hyrläkare på Kungsgatans läkarmottagning i Eskilstuna.

- Jag brukar försöka ordna längre kontrakt för att få kontinuitet, säger Tomi Ekman har nyligen fått veta att hans mottagning fått dispens från hyrläkarstoppet även nästa år.

Trots att det infördes ett hyrläkarstopp i landstinget för drygt ett år sen, har Tomi Ekman fått dispens och kan fortsätta jobba som just hyrläkare på Kungsgatans läkarmottagning ett halvår till. Han berättar att situationen som hyrläkare kan många gånger bli ganska hårt och för det mesta är det patienterna som drabbas.

- I vården ersätter ofta en hyrläkare alltifrån en och en halv tjänst till tre tjänster. Har man en vårdcentral där man normalt sett ska ha fem heltidsanställda och man inte får ta in hyrläkare och två av tjänsterna är vakanta då får färre patienter möjligheter att komma till mottagningen.

Många patienter, som Sveriges Radio Sörmland pratat med tycker att det är jobbigt att byta och möta nya läkare. För det får de göra ofta.

- Man vill komma ett steg vidare och inte berätta allt från början.

- Så länge de är informerade vad de tidigare läkarna gjort så är det bra, men det verkar inte som om de får med alla detaljer.

Ingela Lövkvist, som var där med sitt barnbarn, upplever att situationen på mottagningen sista året har förvärrats.

- Jag tycker det har blivit sämre. Det är många läkare som byts av hela tiden.

Pegah Seif
pegah.seif@sr.se

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se