Svarta VA-pengar inför rätta

Sedan ett par veckor tillbaka pågår en rättegång vid Nyköpings tingsrätt om omfattande ekonomisk brottslighet i vatten- och avloppsbranschen. Två män står åtalade på fem olika åtalspunkter, bland annat grovt bokföringsbrott. Enligt åklagaren handlar det om falska fakturor för mångmiljonbelopp.

Från 1998 fram till 2003 så har de två åtalade männen drivit olika företag inom vatten- och avloppsbranschen i Sörmland.

Enligt åklagaren Kenth Nyqvist har de två åtalade köpt varor från andra företag som de sedan blivit fakturerade. Problemet är bara att några varor inte levererats, och det här har även varit syftet med köpen.

Istället har männen fått tillbaks större delen av det de betalat företagen i form av svarta pengar som då inte har synts i någon bokföring. Pengar som sedan, enligt åtalet, använts till att betala bland annat svart arbetskraft. Vita pengar har alltså blivit svarta i en slags omvänd pengatvätt.

I det ena av männens företag har man under drygt fyra år fakturerat över nio miljoner kronor på det här sättet.  De elva företag som utfärdat de falska fakturorna till männens företag har enligt åklagaren inte haft någon annat syfte än att bedriva den här typen av omvända pengatvätt med hjälp av osanna fakturor.

Rättegången väntas avslutas nästa torsdag.